Een casco loft (wind- en waterdichte ruwbouw) in een aantrekkelijk nieuwbouwcomplex op fietsafstand van centrum Brussel diende te worden afgewerkt en ingericht t.e.m. het vast meubilair. Naast de vraag tot een zeer kwaliteitsvolle afwerking, waren zowel budget als timing scherp gelimiteerd door de opdrachtgever. De vraag van de opdrachtgever was een minimalistische en scherpe vormgeving die functioneel aan hoge comfort- en onderhoudseisen voldeed.

Functioneel ťn scherp ontwerp

Na een doorgedreven ontwerpproces, waarin verschillende totaaloplossingen gedetailleerd ten opzichte van elkaar werden afgewogen, werd geopteerd om de loft in te delen langs een centrale doorgang door de loft. Bij het betreden van de loft is een doorzicht gecreŽerd tot aan de dressing tegen de achtergevel van de loft. Om dit langse ruimtegevoel te versterken is voor de keuken, links van de doorgang, geopteerd om ťťn langgerekt meubel uit te werken met aan de kant van het ochtendterras een ontbijthoek, in het middengedeelte een werkblad met spoelbakken en aan de kant van het avondterras (en uitkijkend op de living) de eettafel. De achterliggende zijwand van de loft is volledig uitgewerkt als kastenwand met een vooruitspringend keukengedeelte.

Aan de rechterzijde van de doorgang, is een vast blok voorzien met bergruimte, wasplaats en slaapvertrekken voor de kinderen. Het vaste blok is op een traveebreedte van de voorgevel geplaatst, tussen de vaste blok en de voorgevel is op die manier de zitruimte ingeschoven, functioneel aansluitend bij de ingang van de loft. Tegen het vaste blok is een langgerekt totaalmeubel geschoven waarin het toilet en het verhoogde bureel zijn in ondergebracht. Het bed in de slaapkamer ouders wordt verborgen achter het toilet, een luifel boven het bed is uitgewerkt als uitloper van het totaalmeubel.

De leefruimte loopt over in de slaapkamer ouders met aansluitend een uitgebreide dressing (circa 6,50 lopende meter lengte over een hoogte van 3m50). Via de nachthal worden de waskamer, badkamer en slaapkamers van de kinderen bereikt. De berging en technische ruimte zijn bereikbaar via het bureel en is afgescheiden van de leefruimte door een kastdeur uitgewerkt in hetzelfde vlak als de naastliggende bureelkast.

Uitgepuurde detaillering en materiaalkeuze

Qua vloerafwerking is gekozen voor een parketafwerking in living en slaapvertrekken en volkeramische, gerectifieerde grootformaattegels in keuken en natte ruimtes. Zowel plafond als de nieuw gemetste binnenmuren zijn bepleisterd en op diverse plaatsen zijn inbouwkasten, leggers en nissen uitgespaard. Om de scherpe ontwerplijn door te trekken, is overal gekozen voor schuifdeuren die in de wanden schuiven door middel van inbouwcassettes.

De wastafels zijn in de corian werkbladen uitgehold, door de keuze voor corian was het mogelijk in de badkamer ouders het werkblad naadloos te laten overlopen in de douchetube waarvan de wanden zijn afgewerkt in gelakt glas. Het centraal keukenblok is eveneens in corian uitgewerkt. De keukenkasten zijn gelakt afgewerkt en kunnen met behulp van klikveren en/of verborgen grepen open worden gemaakt zonder storende handvaten. Omwille van een betere hittebestendigheid is voor het eigenlijke werkblad van de keuken gekozen voor een witte composietsteen.

Qua verwarming is geopteerd voor een vloerverwarming in living en keuken die 100% geregeld wordt op de buitentemperatuur met behulp van een buitenvoeler. In de slaap- en badkamers zijn extra radiators geplaatst, tevens zijn reeds de nodige voorzieningen voorzien voor het plaatsen van een open haard cassette in de leefruimte in de toekomst. Om de warmteverliezen via de vloer te beperken, is een PUR-vloerisolatie gespoten met een dikte van circa 6cm.

Realisatie = ontwerp !

De werken waren vooraf zeer gedetailleerd uitgewerkt en voorbereid, zowel voor wat betreft de binnenafwerking, technieken als het interieur, waardoor de verwezenlijking van de plannen tot weinig verassingen leidde en de nog te nemen beslissingen gedurende de werfperiode tot een minimum herleid werden. Hierdoor en dankzij de niet afhoudende aandacht voor budget, kwaliteit en timing door zowel EILAND 7 architecten, opdrachtgever als Point Final (totaalaannemer die instond voor de realisatie van het geheel), is het gelukt de werken te beŽindigen binnen de vooropgestelde timing en het voorgelegde budget.