Het betreft de nieuwbouw van drie huurapparementen in een gesloten bebouwing t.e.m. een water- en winddichte ruwbouw, de binnenafwerking en het interieur zal door de opdrachtgever zelf opgevolgd worden. Het appartementsgebouw is gelegen op wandelafstand van het station te Boom.

Uitgangspunten

In de huidige toestand is er aan de noordzijde van de Jan Baptist Corremansstraat een groot gat in de straatgevel. Aangezien al de betreffende kavels recent verkocht zijn, zal deze straatzijde op korte termijn een sterk veranderd uitzicht verkrijgen. Volgens de bouwkundige voorschriften zullen de kavels ingevuld worden met woon- en winkelhuizen.

Het uiteindelijke doel van de appartementen maakt dat in het ontwerp sterk rekening diende te worden gehouden met een gelimiteerd budget. Daarnaast diende rekening te worden gehouden met het relatief sterk afhellende terreinprofiel: tussen de straatzijde en de achtergrens van het perceel, grenzend aan een waterloop, is een niveauverschil van circa 1,50m à 2,00m opmeetbaar.

3 appartementen in 2 balkvolumes

Het betreffende appartementsgebouw past zich qua hoogte, diepte en positie in de nieuwe straatgevel in. Op het naastgelegen perceel is reeds een vergelijkbaar project voltooid waartegen het nieuw op te richten bouwwerk zal aanleunen. Het gebouw is opgevat als een stapeling van twee balkvormige volumes. Het onderste volume is ca. 9m00 breed op 12m00 diep, met ernaast de onderdoorrit naar de parkeerplaatsen. Het bovenste volume overkapt de onderdoorrit en is 12m00 breed op 9m00 diep. Om het concept van de twee balken te benadrukken wordt geopteerd om deze in een verschillende kleur (de bovenste balk is uitgewerkt in zwarte baksteen, de onderste balk in grijse baksteen) uit te werken. In de straatgevel vormt de voorzijde van het bovenste volume de bouwlijn. De gelijkvloerse verdieping springt in de voorgevel ietwat terug om in de voorgevel een zwevend effect van de bovenliggende balk te verkrijgen.

De onderdoorrit leidt naar de drie parkeerplaatsen achteraan de gemeenschappelijke tuin. Het bestaande niveau achteraan het perceel wordt aangehouden. De voorste zone van de tuin wordt in een glooiing uitgevoerd om te kunnen aansluiten met het gelijkvloerse appartement. De raampartijen in de voorgevel zijn zo eenvoudig mogelijk opgevat. In de achtergevel zijn er meer, en vertikaal gerichte, ramen terug te vinden. Deze zijn bovendien in een speels verband geplaatst en geven de achtergevel een dynamisch voorkomen.

Elke verdieping omvat één appartement, grenzend aan de gezamenlijke inkomhal. Om voldoende licht in deze gemeenschappelijke ruimte te werpen wordt gekozen om de gevel ervan uit te voeren in glas. Om daarentegen tevens de privacy van de bewoners te garanderen is het glas opaak, in dat opzicht is gekozen voor U-vormig profielglas (Reglit) dat wordt gevat in een aluminium kader. Deze transparante strook centraal in de voorgevel brengt een verticaliteit in de voorts horizontaal geïnspireerde voogevel.

Rationeel plangebruik

Elk appartement heeft twee slaapkamers, één ruime badkamer, één bergplaats en een open keuken uitgevend op een leefruimte met salon en zitruimte. De natte ruimtes van alle appartementen zijn logischerwijze boven elkaar gepositioneerd waarbij een verticale koker alle afvoer- en toevoerleidingen verzameld.

Daarnaast heeft elk appartement een eigen buitenruimte:

  • Het onderste appartement heeft een terras, grenzend aan de gemeenschappelijke tuin.
  • Door de grotere bouwdiepte van het onderste volume heeft het appartement op verdieping +1 een zeer groot dakterras.
  • Het bovenste appartement heeft een balkon, dat deels geinterioriseerd wordt in de vorm van een loggia.