De opdracht was de nieuwbouw van een eengezinswoning aan een belangrijke invalsweg naar het centrum van Tessenderlo.

Programma van eisen

De opdrachtgever was op zoek naar een eigentijdse woning met veel lichtinval. Bovendien vroeg de opdracthgever om het contact met de drukke weg tot een minimum te bepreken de woning volledig op de tuin te richten.

Gevraagde ruimten :

Een carport/garage en/of tuinberging.

Voor het woongedeelte: inkomhal met vestiaire en toilet, grote woonruimte, aparte keuken, ruime berging/wasplaats met douche, een bureau/hobbykamer.

Voor het nachtgedeelte: 2 kinderkamers, een ouderslaapkamer met dressing en een uitgebreide badkamer met sauna.

Bovendien wenste de opdrachtgever een overdekt terras, aansluitend op de woonkamer.

Voorontwerpen

De eerste ontwerpen betroffen steeds de confrontatie tussen een zwevende balk (waarin carport, kinderkamers, hobbyzone en woonkamer werden opgenomen) en traditioneel woonvolume met zadeldak. De confrontatie tussen beide volumes werd afgetast in een eerste reeks ontwerpen.

Na een uitgebreid ontwerpproces waarin een 5-tal ontwerpen tegen elkaar werden afgewogen, vroeg Eiland 7 architecten de dienst stedenbouw om hun informeel advies te geven over twee erg verschillende ontwerpen die beiden de voorkeur van de opdrachtgever wegdroegen. Aangezien in de stedenbouwkundige voorschriften de eis om overal een hellend dak te voorzien beschreven stond, was het raadzaam voorafgaandelijk advies in te winnen bij de dienst stedenbouw.

Jammer genoeg werden beiden ontwerpen afgekeurd vanwege een ondergrondse inrit leidend naar de carport. Voor Eiland 7 architecten en de opdrachtgever het signaal om alle ontwerpen te evalueren en de eisen nogmaals op een rij te plaatsen.

Uiteindelijke ontwerp

Volumewerking en inplanting :

Uiteindelijk wordt gekozen om het volume van de woning te vereenvoudigen in één eenvoudig balkvolume (met een asymmetrisch zadeldak) waarin alle functies serieel achter elkaar worden geplaatst. Deze balk van 7m20 op 16m wordt asymmetrisch op het terrein geplaatst. Door de woning aan de noordzijde op de reglementaire 3m van de perceelsgrens te positioneren ontstaat aan de zuidzijde een zijtuin van 8m. De traditionele voor-achterzijde met blinde zijgevels wordt hierdoor overboord gegooid. De zuidzijde wordt immers volledig opengewerkt met een dubbelhoge glaspartij met overdekt terras. Hierdoor valt het licht diep binnen in de woning.De eetruimte geeft op dit overdekte terras aan de zuidzijde, terwijl de zitruimte via een groot schuifraam uitgeeft op het westelijk gelegen terras aansluitend op de achtertuin.

Zowel energetisch als op gebied van privacy levert deze inplanting op het terrein grote voordelen:

De noordgevel (met slaapkamers en keuken) wordt weinig beglaasd en staat dicht bij de perceelsgrens (probleem met privacy wordt beperkt).

De zuidgevel wordt volledig opengewerkt (geen probleem met privacy gezien de grotere afstand tot de perceelsgrens), de luifel van het terras vermijdt oververhitting in de zomer.

De oostgevel (straatzijde) bevat enkel de inkomdeur.

De westgevel laat 's avonds zonlicht diep binnenvallen in het salon.

Het asymmetrische hellende dak staat perfect op het zuiden, wat de opbrengst van de toekomstig te installeren zonneboiler maximaliseert.

Indeling :

Om omkijk vanaf de straat in de zijtuin te vermijden wordt gekozen om de tuinberging aan de straatzijde, naast het grote woonvolume, te plaatsen. Het gelijkvloers is opgevat als één open woonruimte waarin de deur naar het toilet de enige binnendeur betreft. Toch wordt de keuken d.m.v. een wand van de woonkamer gescheiden om inkijk te vermijden. Van de inkomhal kan men achtereenvolgens de vide met open trap, overdekt terras en woonkamer terugvinden. Hiernaast zijn achter elkaar berging/wasplaats, keuken en eetkamer gepositioneerd.

Op de verdieping komt de open trap uit op een overloop die kan worden ingevuld als hobbyzone/speelkamer (eventueel akoestisch af te scheiden van de circulatie). Voorts leidt een open gang (aan één zijde begrensd door de vide en grote glaspartij) naar de kinderkamers en badkamer die achter elkaar zijn geplaatst. Aan het eind van de gang komt men bij de ouderslaapkamer die d.m.v. de dressing een eigen toegang heeft tot de badkamer met vrijstaand bad, inwandeldouche, toilet en sauna.

Materiaalgebruik :

aluminium ramen ongekleurd;

donkergrijze gevelsteen;

PVC dakbedekking met staande naden;

vloerverwarming;

(zonneboiler);

...

Bouwpartners

  • Veiligheidscoördinatie: Marco Pass uit Maasmechelen
  • Ruwbouw & gevelmetselwerk: Gaethofs & co bvba uit Paal-Beringen
  • Dakwerken: Tony Kuypers uit Boorsem (Maasmechelen)