De opdrachtgever bewoond een ruime woning in pastorie-stijl uit 1985 waarvan enkel het gelijkvloers is afgewerkt en ingericht. De meervoudige vraag van de opdrachtgever bestaat erin om door enkele gerichte aanpassingswerken, de woning aan te passen aan de nieuwe, functionele noden van het gezin en het keuken- en leefgedeelte van de woning om te bouwen tot een ruimer en meer open geheel.

Eerste fase : inrichting zolderverdieping

In de eerste fase zal de bovenverdieping van deze vrijstaande woning worden ingericht als nieuwe nachtzone. Deze omvat drie ruime slaapkamers, logeerkamer, badkamer, waskamer, nachttoilet en bergruimte. Door de spantenstructuur van het hellend dak, zijn de slaapkamers langwerpig in oppervlakte doch allen zeer ruim bemeten. Door het inbouwen van leggers tussen de spanten en van een luik naar de achterliggende zolderruimtes, is elke kamer voorzien van een ruime bergplaats.

Ter plaatse van de bestaande dakkapel is een rustzone ingebouwd om het invallend licht te laten doorschijnen in de centrale gang waarrond de verschillende kamers zijn gesitueerd. In deze rustzone is een ingebouwde boekenkast en ingewerkt zitmeubel voorzien, als ankerpunt van de, voor het overige, relaief gesloten bovenverdieping.

Tweede fase : herinrichting gelijkvloers

De vrijgekomen slaapkamers en badkamer op het gelijkvloers worden omgevormd tot een praktijkruimte voor de opdrachtgeefster haar psychologie-praktijk.

Daarnaast wordt de woning van een tweede ingang voorzien zodat de praktijk losgkoppeld kan worden van de eigenlijke woning. De tweede ingang geeft uit op een aparte zone, afgescheiden in de woonkamer en dienst doende als bureau en ontvangstruimte voor de partner (politicus).

Toekomstige fase : afbraak en heropbouw uitbreiding keukenvolume

De huidige uitbouw van de woning omvat een langwerpig keuken met daaraan gekoppeld een typisch Vlaamse veranda: te koud in de winter, te warm in de zomer. De keuken is bovendien weinig praktisch en niet opengemaakt naar de eigenlijke leefruimte. In een latere fase wenst de opdrachtgever ook hieraan te verhelpen. EILAND 7 architecten stelde hiervoor reeds een eerste, ruw concept voor waarin de bestaande achterbouw en veranda worden vervangen door een nieuw volume dat zich volledig opent naar de achterliggende tuin en waarbij een open keuken rechtstreeks uitgeeft op de privé-leefruimte.