Deze opdracht omvat een grondige renovatie van een voormalige watermolen (Geestmolen) waarvan het huidige hoofdvolume dateert uit de 18e eeuw, gelegen in een beschermd natuurgebied te Nieuwrode.

Programma van eisen

Na een grondige renovatie in 1998 (vervanging dak voorste volume, nieuwe vloeren, vervanging enkele ramen,...) heeft de opdrachtgever de woning ca. 8 jaar bewoond. Aangezien het gezin in deze periode is uitgebreid van 2 naar 4 kinderen ontstond ten eerste een nood aan extra slaapkamers.

Bovendien wenste de opdrachtgever de woning verder af te werken. De renovatie in 1998 bleef immers beperkt tot het bewoonbaar maken van de woning. Aangezien de woning door de kleine raamopeningen vrij donker is wordt gevraagd om extra, grotere raamopeningen te voorzien. Bovendien heeft de dubbelhoge eetruimte, de belangrijkste ruimte van de woning, momenteel geen enkel contact met de mooie achterliggende tuin.

Om een contact tussen de eetruimte en de tuin te verkrijgen wordt geopteerd om een zeer grote, hoge raampartij te creŽren. De onderste zone van de glaspartij kan d.m.v. een schuif-harmonica systeem volledig worden opengezet waardoor de leefruimte overloopt in het nieuwe terras. De bestaande berging wordt opgedeeld in een nieuwe inkomhal aansluitend op de inkomdeur en een wasplaats met fietsenberging.

De opdeling van het gelijkvloers in verschillende ruimten zorgt (tesamen met de beperkte raamopeningen) voor een donkere, beklemmende indruk. Daarom wordt geopteerd om de deuropening tussen keuken en woonkamer open te werken waardoor deze ruimten in elkaar overlopen. Bovendien wordt de wand tussen voorkamer en dezelfde gang weggenomen zodat ťťn open woonruimte ontstaat. Om structuur te geven aan de nieuwe, in elkaar overlopende woonzone wordt een nieuw langgerekt meubel ontworpen waarin zowel vestiaire, keukenberging en grote bergkasten worden opgenomen. Dit meubel scheidt bovendien de trap van de woonruimte. Om een efficiŽntere circulatie in de woning te organiseren wordt een nieuwe doorgang gecreŽerd tussen de keukenberging en wasplaats/berging.

De ouderslaapkamer wordt voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet en een dressing. Om een groter ruimtegevoel te creŽren wordt een deel van de vloerplaat tussen traphal en overloop weggenomen, waardoor een vide ontstaat die d.m.v. een nieuwe velux extra daglicht in de woonkamer werpt.

Bijkomende eisen

Aangezien de Geestmolen in een beschermd landschap ligt, dienen bij het aanvragen van een bouwvergunning de adviezen te worden verkregen van de diensten monumenten en landschappen en natuur- en bosbeheer.