Een jong koppel kocht een bestaande woning (halfopen bebouwing) in Sint-Katelijne-Waver en stelde EILAND 7 architecten aan om de geplande verbouwings- en uitbreidingswerken te ontwerpen en te controleren. Naast enkele noodzakelijke werken in het hoofdvolume van de woning (injecteren tegen optrekkend vocht, nieuwe elektrische installatie, nieuwe verwarmingsinstallatie,...) wenste de opdrachtgeverde bestaande achterliggende "koterij" af te breken en te vervangen door een nieuwe annex. En dit alles binnen een beperkt budget.

Bestaande toestand

In de huidige toestand is de woning een halfopen bebouwing. Het grondplan van de woning is op het gelijkvloers in de loop der jaren uitgebreid met steeds bijkomende, niet samenhangende nevenvolumes. Het resultaat is een sterk geschakeerde, ontransparante en chaotisch samenspel van volumes, weggestopt van de straat door het hoofdvolume van de woning (2-laags + zolder).

De achtergebouwen openen zich niet naar de tuin en barricaderen zelfs zichten op de tuin vanuit de keuken en/of living. De bijgebouwen zijn deels opgetrokken uit metselwerk doch weinig tot niet afgewerkt (noch aan de binnenzijde bepleisterd, noch aan de buitenzijde degelijk ingevoegd) en niet ge´soleerd. Daarnaast is ook een gedeelte in een oude verandastructuur opgetrokken met grote warmteverliezen in de winter en regelmatige oververhitting in de zomer tot gevolg. Een niet-vergunde en bouwvallige stalling achter de nevenvolumes maakt de verwaarloosde indruk achteraan de woning compleet.

Zowel in het hoofdvolume als in de nevengebouwen zijn er tevens vochtproblemen die dringend dienen te worden aangepakt. Aan het hoofdvolume wordt in de nieuwe toestand –qua volume- niet getornd, de huidige vorm blijft in zijn geheel behouden. Voor de bouwvallige bijgebouwen achteraan is gekozen voor de meest doeltreffende en resultaatgerichte –rekening houdend met de huidige normen en meningen omtrent energiegebruik en comfort- oplossing, namelijk de bestaande bouwwerken met de grond gelijk maken en een nieuwe uitbreiding inplannen.

Volumewerking

Het huidige hoofdvolume wordt in zijn geheel behouden. De nieuwe uitbreiding “slingert” zich als het ware rond het gebouw teneinde twee uitgangspunten in te willigen:

  • een open leefruimte grenzend aan de keuken met zicht op de achterliggende tuin;
  • een nieuwe inkom dieper in de woning teneinde het eerste uitgangspunt waar te maken en een extra kamer te creŰren net achter de voorgevel.

De uitbreiding wordt aan de voorgevel opgetild tot het huidige niveau van de kroonlijst van het hoofdvolume van de bestaande woning. Door het ondersteunende volume ietwat dieper in te schuiven, wordt enerzijds een duidelijke inkomluifel vormgegeven en krijgt de nieuwe woning een sterk aanwezige ingang. In de achtergevel van de nieuwe uitbreiding is een groot schrijnwerkgeheel met schuifdeuren voorzien welke toegang en zicht tot de tuin verschaffen vanuit de leefruimte. Een groot daklicht dat uitgeeft boven de traphal en leefruimte zorgen voor een ruim aanbod aan daglicht voor de volledige woning. Door het toevoegen van de grote dakkoepel kan de zijgevel gesloten blijven wat de vraag van de opdrachtgever naar privacy inwilligt.

Materiaalgebruik

De keuze voor isolatie aan de buitenzijde is voornamelijk ingegeven door enerzijds het feit dat het andere alternatief bij vol metselwerk, zijnde aan de binnenzijde isoleren, slechts een beperkt antwoord is op de warmteverliezen (ter plaatse van vloeraansluitingen blijft een koudebrug) en er anderzijds kans is op inwendige condensatie en bijhorende schimmelvorming. Buitenisolatie is een doeltreffender isolatiewijze. Bovendien zal de buitenbepleistering, die na de ruwbouwwerken voorzien wordt, de gemaakte renovaties en herstellingen aan de gevels van het bestaande hoofdvolume netjes wegbergen.

Voor het nieuwe volume is gekozen voor duurzame en natuurlijke materialen:

  • verticale red cedar beplanking als hoofdbekleding (onbehandeld);
  • zwarte baksteen als afwerking van het ondersteunende volume;
  • blauwe steen als sokkelplint (zowel onder de buitenbepleistering als onderaan de houten afwerking);
  • donkergrijs PVC-schrijnwerk wat enerzijds onderhoudsvriendelijker is als hout en anderzijds goedkoper en isolatief sterker dan aluminium.