Een klant van ons architectenkantoor kocht een gesloten perceel te Bost (net buiten de ring van Tienen) met als doel het realiseren van een nieuwbouw van een appartementsgebouw met twee woonentiteiten.

Het eerste appartement sluit aan bij de tuin en neemt zowat het volledige gelijkvloers in. Het tweede appartement heeft zijn leefruimte en keuken op de eerste verdieping en heeft van daaruit ook toegang op het bijhorende dakterras. De slaapruimtes en badkamer van het tweede appartement zijn tenslotte gelegen onder het dak van het gebouw. Beide appartementen hebben een eigen voordeur, beiden uitkomende op een centrale inkomhall.

De randvoorwaarden en context zijn opgenomen als uitgangspunten voor het nieuw gebouw:

  • de bouwlijn (voorgevel) van de naastliggende gebouwen is aangehouden;
  • de dakvorm van de rechterbuurwoning (dwars op de straat) is overgenomen en vervolgens getransfomeerd;
  • de kroonlijsthoogte van de bestaande rechterwoning is aangehouden als nieuwe kroonlijsthoogte;
  • de achtergevel van het gelijkvloers is getrapt, cfr. de achtergevel van de rechterbuurwoning.

Het gebouw is vormgegeven als twee tegen elkaar aangeschoven volumes met trapeziumvormige sectie (elk een eenzijdig hellend dak). De breedteverhouding van beide volumes is verschillend naargelang de functies die het herbergt. Hierdoor is er een sprong zichtbaar in de dakgabariet. Het linkervolume omvat de belangrijkste leef- en slaapruimtes. Het rechtervolume omvat de centrale ingang, de circulatieruimtes en enkele kleinere functies in beide appartementen (bergingen, logeerkamer,...). Het concept van de in de bouwdiepte opgesplitste volumes is doorgetrokken in de keuze van bouwmaterialen. De coherentie van het geheel blijft behouden door de keuze voor duurzame materialen.