In de huidige toestand is de woning een herenwoning (gesloten bebouwing) in bepleisterd metselwerk met een lange, smalle uitbreiding grenzend aan de tuinmuur tegen de tuin van de rechterbuurwoning. De achtergebouwen openen zich niet naar de tuin en verkleinen, door hun inplanting, de eventuele zichten op de tuin vanuit de voorste ruimtes van de woning.

Op enkele kleinere renovatiewerken (vervanging bestaand buitenschrijnwerk –enkele beglazing– voorgevel, vochtdichting kelder,...) na zijn in het hoofdvolume van de woning geen werken gepland. Voor de bijgebouwen achteraan is gekozen voor de naar ons inziens meest doeltreffende en oplossing, namelijk de bestaande bouwwerken met de grond gelijk maken en een nieuwe uitbreiding inplannen.

In de nieuwe uitbreiding zijn achtereenvolgens de sanitaire unit, de berging en de keuken ondergebracht, met de rug naar de rechterzijmuur. Op die manier wordt getracht een relatief brede zone (circa 3m60) vrij te houden waar de eet- en zitzone kan worden ondergebracht. Om deze eerder private, leefzone maximaal te verlichten en een ruim gevoel te bezorgen –binnen de beperktheden van een rijwoning– zijn enkele noodzakelijke ingrepen ingebracht, namelijk twee maximale schuiframen vormen een grote raampartij in de nieuwe achtergevel en een groot daklicht brengt een veelheid aan licht tot diep in de woning.