Integratie

Door de keuze voor hedendaagse afwerkingsmaterialen, de gedurfde doch sobere vormgeving van het nieuwe volume en de doordachte planopmaak is getracht enerzijds een duidelijk en afgelijnd ontwerp af te leveren waarin de opdrachtgevers de gevraagde functionaliteiten in terug kunnen vinden doch waar anderzijds een respect en nederigheid wordt in nagestreefd ten opzichte van de omliggende buurwoningen en omgeving.

Volumewerking

Het huidige hoofdvolume wordt in zijn geheel behouden, enkel het dakje en bijhorende dakstructuur aan de achtergevel worden afgebroken en vervangen door een kleine, nieuwe uitbreiding met plat dak. Dit volume, dat 0m75 uitspringt ten opzichte van de eigenlijke achtergevel, moet dienst doen als sas, als tussenruimte tussen de tuin en de ontbijthoek op zijn beurt grenzend aan de nieuwe keuken. Deze ruimte, voorzien van een groot schuifraam naar de tuin toe en een vast glazen gedeelte aan de zijgevel, maakt van de achtergevel een samenhangend en afgelijnd geheel.

Gevels

In de uitwerking van het nieuwe sasje en de carport wordt getracht om deze verschillende toevoegingen aan mekaar te linken, en tegelijk ook het hoofdvolume (meerbepaald de achter- en zijgevel) zelfs te versterken. Om dit effect te bekomen wordt gewerkt met een doorlopend stalen I-profiel (gemetalliseerd), dat verticaal begint aan de linkerzijde van het sasje, daarna horizontaal verder loopt en zicht tenslotte ombuigt parallel aan de linkerzijgevel. Hetzelfde profiel komt terug in de vormgeving van de carport, waar het een gelijkaardige omarmende beweging maakt van zij- naar voorgevel.

Materialen

Voor de exterieure uitwerking van de transformatie is in de uitwerking van de gevels gekozen voor een nieuw accent dat aan de zij- en achtergevel van de woning een eigen, nieuw uitzicht geeft. Anderzijds zorgt dit dat de eigen, bestaande identiteit van de woning versterkt wordt door zijn –ondanks de hedendaagse, strakke en stijlvolle look– soberheid en ingetogenheid tegenover het nog steeds overwegende, bestaande karakter van de woning. Voor de uitbreiding is gekozen voor de volgende materialen:

- stalen I-profielen en stalen kokerprofielen (gemetalliseerd)

- aluminium schrijnwerk (gemoffeld) voor het te vervangen buitenschrijnwerk

- terrasafwerking in bankirai-hout