Integratie

Door de keuze voor natuurlijke afwerkingsmaterialen, de gedurfde doch sobere vormgeving van de nieuwe volumes en de doordachte planopmaak is getracht enerzijds een duidelijk en afgelijnd ontwerp af te leveren waarin de opdrachtgever de gevraagde functionaliteiten en privacy in terug kan vinden doch waar anderzijds een respect en soberheid wordt in nagestreefd ten opzichte van de buurwoningen en de verdere omgeving.

Volumewerking

Het huidige hoofdvolume wordt in zijn geheel behouden. De nieuwe uitbreiding wordt op de bestaande achtergevel op het gelijkvloers en de verdieping geënt teneinde twee uitgangspunten in te willigen:

- een open leefruimte grenzend aan de keuken met zicht op de achterliggende tuin

- een extra slaapkamer op de verdieping

In de nieuwe toestand worden de ‘donkere’ ruimtes (zijnde toilet en berging) in het hart van de woning voorzien, zodat de voor- en achtergevel kunnen vrijgehouden worden voor de leefruimtes. In dit opzicht beslaat de gelijkvloerse uitbreiding één enkele ruimte die keuken en eethoek omvat. Op de verdieping wordt de bestaande nachthal een meter naar achter doorgetrokken, enerzijds om toegang te bieden aan de extra slaapkamer, en anderzijds om de ontsluiting van de zolderverdieping te vergemakkelijken.

Door de extra slaapkamer niet over de volledige breedte van de achtergevel te voorzien, is het mogelijk om in de nachthal natuurlijk licht binnen te halen, alsook om een groot dakraam te plaatsen dat de leefkeuken van extra zonlicht voorziet. De inpandige ruimte die op de verdieping ontstaat, en waar de nieuwe badkamer zal ingericht worden, krijgt eveneens natuurlijk licht binnen via lichttunels in het zadeldak. Zowel op het gelijkvloers als op de verdieping volgt de uitbreiding de lijn van de rechterbuurwoning.

Gevels

Om inkijk vanuit de aangrenzende tuintjes te vermijden, maar om toch maximaal zonlicht binnen te halen wordt een grote raampartij voorzien op de achtergevel van de gelijkvloerse verdieping, waarvan het vaste deel uit mat glas bestaat en het schuivende deel uit klaar glas. Deze onderverdeling vloeit voort uit het feit dat de tuin een knik maakt, waardoor het matte deel van het schrijnwerk in de lijn komt te staan van de linkerbuurtuin. Het schuivende deel beweegt in een brede witte kader die voor de gevel hangt, en die in contrast staat met de nieuwe donkere gevelsteen. Ook op de verdieping worden de ramen ingekaderd. Aan de bestaande voorgevel wordt niet geraakt; hier werd het oude schrijnwerk een tijd geleden reeds vervangen door nieuw aluminium schrijnwerk.

Materialen

Voor het nieuwe volume is gekozen voor zwarte baksteen als gevelmetselwerk, dat in contrast staat met het witte aluminium schrijnwerk. De regenwaterafvoer wordt voorzien in donkergrijze zink, de dakranden in donkergrijze aluminium.