Dit project betreft de afbraak van een bestaande rijwoning in de Meendijkstraat te Tienen. Hieropvolgend wordt op dezelfde plaats een moderne, nieuwbouw woning gebouwd.

Integratie

Door de keuze voor hedendaagse afwerkingsmaterialen, de gedurfde doch bij het straatbeeld aansluitende vormgeving van de nieuwe volumes en de compacte planopmaak is getracht enerzijds een duidelijk en afgelijnd ontwerp af te leveren waarin de opdrachtgever de gevraagde functionaliteiten (compacte stadswoning voor een (klein) gezin) in terug kan vinden doch waar anderzijds een duidelijke aansluiting en relatie wordt in nagestreefd met de buurwoningen, de straat en de verdere omgeving (nieuw Arena-project).

Volumewerking

De nieuwe woning kenmerkt zich in feite door drie volumes, allen uitgewerkt in een verschillende materiaalsoort:

1. een sokkelvolume dat ietwat verzonken aanvat t.o.v. de voorgevel in grijze gevelbeplating

- achtergevel haaks op de bouwdiepte

- bouwdiepte tussen circa 9m50 (rechts) en 10m50 (links)

- hoogte dakrand aansluitend met de rechterbuur (plat dak)

- omvat gelijkvloers & eerste verdieping

2. een opgetild volume in witte gevelbepleistering op EPS-isolatie

- achtergevel parallel met voorgevel

- bouwdiepte circa 12m00

- hoogte dakrand aansluitend met de bakgoot van de linkerbuur (hellend dak)

- omvat gelijkvloers, eerste verdieping & tweede verdieping

3. een achterliggend volume (uitbreiding gelijkvloers) in donker verlijmde gevelsteen

- achtergevel haaks op de bouwdiepte

- bouwdiepte tussen circa 17m25 (rechts) en 18m00 (links)

- hoogte dakrand 3m30 boven nulpas (= afgewerkte vloerpas)

- omvat gelijkvloers (uitbreiding leefzone)

Gevels

De afgewerkte vloerpas (en dus ook de aanzethoogte van de voordeur) is uitgelijnd op het maaiveld van de tuin en conform de omliggende woning (en dus ook de huidige vloerpas in de af te breken woning). Deze ligt aan de voorzijde van de woning circa 50cm hoger dan het maaiveld in de voortuintjes van de verschillende woning. Dit verklaart het voorziene bordes (uitgewerkt in blauwe hardsteen; het materiaal dat ook terugkomt in de stapstenen naar de voordeur) en de drie tredes naar de voordeur aan de voorzijde van de woning.

In de voorgevel is verder naast de voordeur nog een tweede deur voorzien. Deze wordt echter opgedikt in het vlak van de gevelbeplating en afgewerkt in dezelfde gevelbeplating. Op die manier zal de secundaire ingang van de woning “verdwijnen” in de voorgevel en enkel te onderscheiden zijn van de omliggende gevelbeplating door een minimale voeg. De secundaire toegangsdeur geeft toegang tot een ietwat lager gelegen berging (als enige zone op het gelijkvloers). Op die manier kunnen fietsen e.d. zonder veel moeite in deze berging gestald worden. Eén groot schrijnwerkgeheel in het witte volume (met echter onderverdelingen) verlicht tenslotte de twee grote slaapkamers aan de voorzijde van de woning. Aan de achterzijde brengen drie grote, verticale ramen licht in de traphall en de achterliggende bureelruimte op de tweede verdieping. Een schuifraam in de achtergevel van de uitbreiding van het gelijkvloers zorgt ervoor dat de zitruimte in de zomermaanden uitgebreid kan worden met het achterliggende terras. Naast de verschillende raamopeningen, is ook getracht om met behulp van koepels nog meer licht in de smalle en langwerpige woning te krijgen. Zo is een grote koepel voorzien boven de zitruimte op het gelijkvloers en is een smalle, langwerpige koepel voorzien boven het ligbad in de badkamer op de eerste verdieping.