Integratie

Door de keuze voor een sobere vormgeving van het nieuwe volume en de doordachte planopmaak werd enerzijds getracht een rationeel en afgelijnd ontwerp af te leveren waarin de opdrachtgever de gevraagde functionaliteiten en privacy terug kan vinden doch waarin anderzijds een respect en nederigheid wordt nagestreefd ten opzichte van de omliggende buurwoningen, straat en de verdere omgeving. Het globale grondplan van de woning is vrij ruim, maar toch is er gestreefd naar een zo compact mogelijk volume (in relatie tot de bouwoppervlakte) om te voldoen aan de voornaamste eis naar compactheid bij de bouw van een energiezuinige woning. In diezelfde optiek is gekozen voor een plat dak, wat ook esthetisch aansluit bij de verdere vormgeving van de woning.

Volumewerking

Kenmerkend voor het ďkubistischĒ karakter van de nieuwe woning worden de gevels grotendeels afgewerkt met een witgekleurde gevelpleister op 15cm EPS-isolatie. Ter aanduiding (accentuering) van de inkom, is er een strook voorzien die iets dieper ligt en zal uitgevoerd worden in een donkere, verlijmde gevelsteen (in een deel van de voorgevel en rechterzijgevel). De strook begeleidt eventuele bezoekers van de woning (die hun wagen parkeren aan de voorzijde van de woning) naar de rechterzijgevel, waar de inkom van de woning is gelegen. De inkomzone is afgestemd op het maaiveldniveau (nulpas) doch verderop is het volume op het gelijkvloers, naar achteren toe, dieper in de grond verzonken (in concreto 80cm). De vrije hoogte in de woning is namelijk, omwille van de beperking in de verkavelingsvoorschriften van de kroonlijsthoogte tot 6,00m, vrij beperkt voor de grote leefruimte. Bij de keuze voor een vrije hoogte van 2,70m in de slaapkamers op de eerste verdieping, blijft op het gelijkvloers slechts een vrije hoogte van 2,50m over. Dit is voldoende voor de ruimtes aan de voorzijde van de woning (atelier, inkomzone) doch voor de grote leef- en eetruimte is dit vrij beperkt. In die optiek is ervoor gekozen om de vloer van de leefruimte op het gelijkvloers 80cm te verlagen en zo een passende vrije hoogte te creŽren in de ruimere leef- en eetruimte aan de achterzijde van de woning. Een deel van de omliggende tuin wordt mee verdiept teneinde een zuid-oostelijk georiŽnteerd terras te creŽren dat door de verlaging de nodige beslotenheid (cosy) en privacy biedt aan de bewoners.

Gevels

De uitbreiding van het volume op de begane grond naar achteren toe, zorgt voor een open woonruimte met veel daglicht dat tot diep in de woning kan binnendringen door de grote, beglaasde oppervlakten. Door de grote glaspartijen in de achter- en rechterzijgevel is er anderzijds ook een maximaal zicht op zowel terras als tuin. De lichtinval centraal in de woning wordt versterkt door twee daklichten die daglicht voorzien in de nachthal (door de open vide waar ook de centrale trap is voorzien). De linkergevel is bewust vrij gesloten gehouden om de nodige privacy naar de linkerbuurwoning te garanderen. Ook op de verdieping zijn raampartijen in de linkergevel beperkt gehouden (de rechterzijgevel geeft uit op de straat). De gevels zijn zodanig vormgegeven dat elke gevel verschillend is, doch het geheel coherent blijft. Deze samenhang wordt vooral bereikt door de uniformiteit van de gevelafwerking en het gebruik van een strook in gevelsteen die voor- en rechterzijgevel met elkaar verbindt. Op die manier wordt een dynamisch en hedendaags ontwerp nagestreefd.