Integratie

Door de keuze voor natuurlijke afwerkingsmaterialen, de gedurfde doch sobere vormgeving van het nieuwe volume en de doordachte planopmaak is getracht enerzijds een duidelijk en afgelijnd ontwerp af te leveren waarin de opdrachtgever de gevraagde functionaliteiten (zichten op de tuin, ruime leefkeuken met berging, badkamer,...) terug kan vinden doch waarin anderzijds een respect en nederigheid wordt nagestreefd ten opzichte van de straat en de verdere omgeving. De leefkeuken draait zich weg van de rechterbuurwoning, teneinde elkaars privacy te respecteren, en richt zich op de achterliggende tuin en de naastgelegen watertoren.

Volumewerking

Het huidige hoofdvolume wordt in zijn geheel behouden. De nieuwe uitbreiding concentreert zich ter hoogte van de achtergevel. Er wordt zo een open keuken met eetruimte gecreëerd, grenzend aan de bestaande leefruimte met zicht op de achterliggende tuin.

De uitbreiding wordt gezien als een houten volume waaruit een groot raamgeheel, benadrukt door een zware, houten omkadering, lijkt geschoven te zijn. Dit groot schrijnwerkgeheel met schuifdeuren biedt toegang tot het terras en zicht op de tuin vanuit de leefkeuken. De met hout beklede uitbreiding wordt voorzien van een plat dak die de bestaande, hellende dakstructuur vervangt.

Gevels

In het bestaande hoofdvolume wordt één raam in de achtergevel verbreed en verlaagd op op vloerniveau, teneinde een beter contact te verkrijgen tussen de leefruimte (living / salon) in het hoofdvolume en het terras en de tuin. De overige gevels en gevelopeningen ondergaan geen veranderingen doch worden wel overal voorzien van nieuwe ramen. In de nieuwe uitbreiding wordt een deuropening (“achterdeur”) voorzien in de rechterzijgevel en een groot schrijnwerkgeheel met schuiframen dat zich uitstrekt over de linkerzijgevel en de achtergevel.

Materialen

Voor het nieuwe volume is gekozen voor duurzame en natuurlijke materialen:

- verticale red cedar beplanking als hoofdbekleding (onbehandeld)

- blauwe steen als sokkelplint (onderaan de houten afwerking) en als raam- en deurdorpels

- aluminium buitenschrijnwerk

- superisolerende beglazing (K-waarde minimaal 1,1)