Integratie

Er wordt gekozen voor natuurlijke afwerkingsmaterialen en een sobere vormgeving van het nieuwe bovenliggende volume dat grotendeels de bestaande omtrek van de woning volgt. Met deze keuze in samenhang met de doordachte planopmaak is getracht enerzijds een duidelijk en afgelijnd ontwerp af te leveren waarin de opdrachtgever de gevraagde functionaliteiten kan terugvinden, doch waar anderzijds een respect en nederigheid wordt in nagestreefd ten opzichte van de straat en de verdere omgeving.

Volumewerking

Na afbraak van het bestaande hellende dak, wordt een nieuwe volume geplaatst bovenop de gelijkvloerse verdieping. De omtrek van dit nieuwe volume volgt grotendeels de omtrek van de geljkvloerse verdieping. De bouwdiepte van het gelijkvloers wordt echter niet overal gevolgd op de verdieping. Enkel in zone van de leefruimte wordt de volle bouwdiepte van het gelijkvloers benut voor het creŽren van een dubbelhoge ruimte met grote glaspartij, dewelke natuurlijk licht tot diep in de woning dient te brengen. Bovendien zorgt deze hoge ruimte tegelijkertijd voor een goede connectie met de bovenliggende bureauruimte en de tuin. De gang die langsheen het bestaande grondplan van het gelijkvloers loopt (parallel met de straat) wordt boven op dezelfde positie herhaald en bakent hier de achtergevel van het nieuwe volume af. De achterste zone van de verdieping (langsheen de gang boven) wordt afgewerkt met een plat dak. Het nieuwe volume wordt afgewerkt met een lessenaarsdak (met beperkte hellingsgraad) parallel met de straat, afgewerkt met een metalen dakbedekking (met opstaande roeven). Hierdoor is de hoogte van de woning aan de straatzijde beperkt in vergelijking met de functionele verhoging die nodig is om slaapruimte te voorzien onder het dak.

Gevels

De gevels van het nieuwe volume worden romdom afgewerkt in een witte gevelbepleistering op EPS-isolatie. Met dit lichte materiaal kan een performante isolatieschil worden bereikt, in combinatie met een laag gewicht, nodig om de bestaande fundering niet overmatig te belasten. Momenteel is het gevelmetselwerk van de woning (enkel gelijkvloers) wit geschilderd. In de toekomst zal dit gevelmetselwerk donkergrijs worden geschilderd om een contrast op te roepen met het erg lichte bovenliggende volume.