Integratie

Door de keuze voor een sobere vormgeving van het nieuwe volume en de doordachte planopmaak werd enerzijds getracht een rationeel en afgelijnd ontwerp af te leveren waarin de opdrachtgever de gevraagde functionaliteiten en privacy terug kan vinden doch waarin anderzijds een respect en nederigheid wordt nagestreefd ten opzichte van de omliggende buurwoningen, straat en de verdere omgeving. Het globale grondplan van de woning is vrij ruim, maar toch is er gestreefd naar een compact volume (in relatie tot de bouwoppervlakte) om te voldoen aan de voornaamste eis naar compactheid bij de bouw van een energiezuinige woning. In diezelfde optiek is gekozen voor een plat dak, hetgeen esthetisch aansluit bij de verdere vormgeving van de woning.

Volumewerking

De woning wordt gekenmerkt door de kruising van twee eenvoudig balkvormig volumes.

In volume 1 (evenwijdig met de straat opgesteld) worden de leefruimten ondergebracht. Deze geven via de volledig beglaasde achtergevel uit op de zuidelijk geöriënteerde tuin. In volume 2 (dwars ten opzichte van de straat opgesteld) bevinden zich op gelijkvloers berging en inkom, en op de verdieping alle slaapkamers en badkamer. Kenmerkend voor het “kubistisch” karakter van de nieuwe woning worden de gevels volledig afgewerkt met een witgekleurde gevelpleister op 15cm EPS-isolatie.

Planopmaak

De voorgevel wordt gekenmerkt door een groot vierkant raam dat omgeven wordt door een metalen omranding die als het ware uit de gevel “springt”. Dit raam geeft de woning een markant gezicht aan de straatzijde, en zorgt voor de nodige sociale controle, van zowel straat als woning. Naast dit vierkant raam zorgt een vertikale glazen strook in de voorgevel voor de aanduiding van de voordeur. De (oostelijke) linkerzijgevel is voorzien van diverse vertikale beglaasde stroken die daglicht werpen in de slaapkamer, nachthal en badkamer van de woning. Het brede, doch ondiepe eerste volume zorgt voor een open woonruimte met veel daglicht dat tot diep in de woning kan binnendringen door de grote, beglaasde oppervlakten van de achtergevel. Door de grote glaspartijen in de achtergevel is er anderzijds ook een maximaal zicht op zowel terras als tuin. De rechtergevel is bewust vrij gesloten gehouden om de nodige privacy naar de rechterbuurwoning te garanderen. Ook op de verdieping zijn raampartijen in de rechtergevel beperkt gehouden. De gevels zijn zodanig vormgegeven dat elke gevel verschillend is, doch het geheel coherent blijft.