Integratie

Door de keuze voor een sobere vormgeving van het nieuwe volume en de doordachte planopmaak werd enerzijds getracht een rationeel en afgelijnd ontwerp af te leveren waarin de opdrachtgever de gevraagde functionaliteiten en privacy terug kan vinden doch waarin anderzijds een respect en nederigheid wordt nagestreefd ten opzichte van de omliggende buurwoningen, straat en de verdere omgeving.

Het globale grondplan van de woning is vrij ruim, maar toch is er gestreefd naar een compact volume om te voldoen aan de voornaamste eis naar compactheid bij de bouw van een energiezuinige woning. In diezelfde optiek is gekozen voor een plat dak, hetgeen esthetisch aansluit bij de verdere vormgeving van de woning.

Volumewerking

De woning wordt gevormd door een compact balkvormig wit volume evenwijdig met de straat, geplaatst bovenop een volume in hout, dwars op de straat. De nulpas van de woning bevindt zich ca. 10cm boven het bestaande maaiveld. Op deze wijze dient het gelijkvloers van de woning noch te worden ingegraven, noch te worden verheven t.o.v. het bestaande maaiveld.

Gevels

De voorgevel wordt gekenmerkt door een uitkragende volume op de eerste verdieping. Verder is deze gevel vrij sober gehouden, maar wordt er wel gewerkt met contrasterende materialen van witte gevelpleister op de eerste verdieping en houten gevelbekleding op het gelijkvloers. Aangezien de linkerzijgevel zuidelijk geörienteerd is, zijn er in deze gevel grote glaspartijen voorzien. Deze bieden toegang naar en uitzicht op de tuin vanuit zowel de woonkamer als de keuken. Om oververhitting te vermijden kraagt het volume op de eerste verdieping uit. Ook op de eerste verdieping is gebruik gemaakt van grote glaspartijen die vanuit de slaapkamer toegang bieden tot het terras. De achtergevel is vrij sober gehouden, met een groot raam op het gelijkvloers voor het uitzicht vanuit de woonkamer naar de tuin en het lange bandraam op de verdieping. De rechterzijgevel wordt dan weer gekenmerkt door de lange vertikale strook die de deur naar de garage en het raam in de slaapkamer herbergt. Om de verbinding tussen deze twee materialen te maken, hebben we gekozen voor aluminium. Ook hier is er gebruik gemaakt van de contrasterende materialen van gevelpleister en hout. De gevels zijn zodanig vormgegeven dat elke gevel verschillend is, doch het geheel coherent blijft.