Integratie

Door de keuze voor natuurlijke afwerkingsmaterialen, de gedurfde doch sobere vormgeving van de nieuwe volumes en de doordachte planopmaak is getracht enerzijds een duidelijk en afgelijnd ontwerp af te leveren waarin de opdrachtgever de gevraagde functionaliteiten en privacy in terug kan vinden doch waar anderzijds een respect en nederigheid wordt in nagestreefd ten opzichte van de straat en de verdere omgeving.

Volumewerking

Het huidige hoofdvolume wordt in zijn geheel behouden (enkel van een buitenisolatie en –bepleistering voorzien, wat een totale extra dikte rondom rond van 8cm met zich meebrengt). De nieuwe uitbreiding “slingert” zich als het ware rond het gebouw teneinde twee uitgangspunten in te willigen:

- een open leefruimte grenzend aan de keuken met zicht op de achterliggende tuin

- een nieuwe inkom dieper in de woning teneinde het eerste uitgangspunt waar te maken en een extra kamer te creëren net achter de voorgevel.

De uitbreiding wordt aan de voorgevel opgetild tot het huidige niveau van de kroonlijst van het hoofdvolume van de bestaande woning. Door het ondersteunende volume ietwat dieper in te schuiven, wordt enerzijds een duidelijke inkomluifel vormgegeven en krijgt de nieuwe woning een sterk aanwezige ingang. In de achtergevel van de nieuwe uitbreiding is een groot schrijnwerkgeheel met schuifdeuren voorzien welke toegang en zicht tot de tuin verschaffen vanuit de leefruimte. Een groot daklicht dat uitgeeft boven de traphal en leefruimte zorgen voor een ruim aanbod aan daglicht voor de volledige woning. Door het toevoegen van de grote dakkoepel kan de zijgevel gesloten blijven wat aangenaam is naar privacy van de bewoners.

Gevels

In de nieuwe voorgevel zijn de afmetingen van de ramen en voordeur aangepast aan de nieuwe functies die ze herbergen: de bestaande voordeur wordt dichtgemaakt, de overige ramen zetten hoger aan teneinde gemakkelijker een bureau of bed tegen de voorgevel te kunnen plaatsen. In de achtergevel is een groot schuifraam voorzien en een langwerpig bandraam in de nieuwe badkamer.

Materialen

De keuze voor isolatie aan de buitenzijde is voornamelijk ingegeven door enerzijds het feit dat het andere alternatief bij vol metselwerk, zijnde aan de binnenzijde isoleren, slechts een beperkt antwoord is op de warmteverliezen (ter plaatse van vloeraansluitingen blijft een koudebrug) en er anderzijds kans is op inwendige condensatie en bijhorende schimmelvorming. Buitenisolatie is een doeltreffender isolatiewijze. Bovendien zal de buitenbepleistering, die na de ruwbouwwerken voorzien wordt, de gemaakte renovaties en herstellingen aan de gevels van het bestaande hoofdvolume netjes wegbergen. Voor het nieuwe volume is gekozen voor duurzame en natuurlijke materialen:

- verticale red cedar beplanking als hoofdbekleding (onbehandeld)

- zwarte baksteen als afwerking van het ondersteunende volume

- blauwe steen als sokkelplint (zowel onder de buitenbepleistering als onderaan de houten afwerking)

Qua materiaalkeuze van het schrijnwerk is gekozen voor PVC wat onderhoudsvriendelijker is als hout en goedkoper en isolatief sterker dan aluminium.