Inplanting

Het eenvoudige volume bevindt zich geheel binnen de zone voorbehouden voor het hoofdvolume. De maximale breedte wordt benut (10m) waarbij de minimumafstand (3m) tot de belendende percelen gerespecteerd wordt. Op het gelijkvloers bedraagt de bouwdiepte circa 11m, op de verdieping wordt dat 12m met het oog op een luifelwerking naar het zuiden (vaste zonnewering).

Tuin- & omgevingsaanleg

Aan de voorzijde wordt er staanplaats gecreëerd voor twee wagens. Aan de linkerzijde van de woning steekt een wandelpad door naar de achtertuin. Achteraan de woning wordt een verhard terras voorzien. Voorts wordt de tuin groen aangelegd, hoofdzakelijk met gras. Het geheel wordt afgeboord met groene haagjes. Aan de achterzijde wordt de bestaande gracht deels ingebuisd over de maximaal toegestane breedte van 5m. Het geheel wordt afgewerkt met grasdallen. Dit alles zoals besproken met ruimtelijke ordening en de technische dienst van de stad Aarschot.

Materiaalgebruik

Er werd gekozen voor een donkere blauwgrijze parementsteen (strengpers, langgerekt formaat, verlijmd) afgewisseld met een witte gevelbepleistering op EPS-isolatie als sokkel.

Gevels

De voorgevel bestaat uit één vlak in parement waarin één groot raam zorgvuldig gepositioneerd werd op een tussenhoogte. Hierdoor behouden de bewoners hun privacy ten opzichte van de straatzijde maar kunnen ze toch maximaal de avondzon het huis in trekken. Het raam wordt tevens geaccentueerd met een omkadering in aluminium. De voordeur bevindt zich in de linkerzijgevel en vormt de overgang tussen de sokkel in gevelbepleistering en de voorgevel in parement. De sokkel zorgt ervoor dat de uitkraging van de verdieping proportioneel beter tot zijn recht komt. Op de verdieping krijgen de hoofdslaapkamer en de nachthal een raamopening die samengetrokken worden tot één horizontaal raamgeheel. De achtergevel is naar de tuinzijde volledig opengewerkt door middel van een groot glasvlak. Om oververhitting tegen te gaan is ervoor gekozen om de verdieping te laten uitkragen wat voor een luifelwerking zorgt. Op de verdieping krijgen de hoofdslaapkamer en de kinderkamer een raamopening, wederom samengetrokken tot één horizontaal raamgeheel. De rechtergevel wordt volgens eenzelfde gedachtepatroon vormgegeven.

Planopmaak

Zowel het gelijkvloers als de verdieping zijn ontworpen rond één concept: technische ruimten, bergingen, wc’s werden gebundeld tot één centrale zone, omringd door circulatieruimte. Die circulatieruimte krijgt doorgaans een bijkomende functie zoals traphal, inkom, vestiaire; of op de verdieping dressing. Op het gelijkvloers krijgen keuken en eetkamer een maximaal contact met de achtertuin toegekend en wordt de woonkamer naar de voorgevel geschoven. Deze laatste krijgt natuurlijke lichtinval door het grote raam op tussenhoogte in de voorgevel en een bijhorende vide. Op de verdieping worden de slaapvertrekken en de badkamer tegen de achter- en rechterzijgevel geschoven en maakt de nachthal deel uit van de circulatie rond de centrale technische zone. De badkamer krijgt tot slot bijkomende natuurlijke lichtinval langs een binnenraam dat aansluit op de vide.