Inplanting

De uitbreiding heeft ongeveer dezelfde diepte als de huidige garage. De breedte van het volume respecteert de 6m afstand tot de flankerende gebouwen. Dit betekent dat we aan beide zijden (in het bijzonder aan de rechterzijde) verder dan 3m van de perceelsgrens moeten blijven, rekening houdend met de huidige inplanting van de belendende volumes. Aan de linkerzijde wordt een carport voorzien die tot op de grens van die 6m uitkraagt en schuin meeloopt met de naburige woning.

Tuin- & omgevingsaanleg

Aan de voorzijde wordt er staanplaats gecreëerd voor twee wagens, waarvan één overdekt door een carport. Aan de linkerzijde van de woning steekt een wandelpad door naar de achtertuin. Achteraan de woning wordt een verhard terras voorzien. Voorts wordt de tuin groen aangelegd, hoofdzakelijk als gazon (gras). Het geheel wordt afgeboord met groen (lage beplanting).

Materiaalgebruik

Er werd gekozen voor hedendaagse en duurzame materialen: het volume wordt hoofdzakelijk bekleed met een witte gevelbepleistering op EPS-isolatie. De carport wordt uitgevoerd in natuurkleurig zichtbeton. Onder de luifel wordt er een houten gevelbekleding voorzien als accent. In de aluminium raamgehelen worden de opengaande delen geaccentueerd door een houten kader. Dat kader steekt circa 5cm uit ten opzichte van het gevelvlak.

Gevels

De voorgevel bestaat uit een gesloten vlak gevelpleister waarin de betonnen luifel grijpt. De voordeur wordt geflankeerd door een warm accent in houten gevelbekleding. Voordeur en zijlicht worden in mat glas uitgevoerd. In de linker zijgevel worden horizontaal georiënteerde raamopeningen voorzien. Ook hier grijpt de betonnen carport in het volume en omkadert de carport de houten gevelbekleding. In de houten gevelbekleding wordt de deur naar de technische ruimte weggewerkt. De achtergevel is naar de tuinzijde volledig opengewerkt door middel van een groot glasvlak. Om oververhitting tegen te gaan is er gekozen om een uitvalscherm in te werken. Op de verdieping krijgen de hoofdslaapkamer en de badkamer een raamopening, wederom samengetrokken tot één horizontaal raamgeheel. Op deze ramen wordt een screen voorzien. De rechtergevel wordt volgens eenzelfde gedachtepatroon vormgegeven. Er wordt hier één lang bandraam voorzien voor de nachthal en de badkamer.

Planopmaak

We proberen zo veel mogelijk de bestaande ruimten te hergebruiken. Op het gelijkvloers zorgt de nieuwe uitbreiding voor een open ruimte voor de leefvertrekken. De keuken sluit daar bij aan binnen het bestaande volume. De leefvertrekken worden naar de tuin georiënteerd; de technische ruimten worden naar de straatzijde geschoven. Op de verdieping worden de kinderkamers zijdelings georienteerd om te kunnen genieten van de ochtendzon. De ouderslaapkamer en de badkamer zoeken de rust van de tuinzijde op.