Dit project omvat de realisatie van een vrijstaande eengezinswoning te Averbode.

Volumewerking

De vraag van de opdrachtgever is het bouwen van een energiezuinige woning voor een gezin met meerdere kinderen. De ontworpen woning is qua vorm een zeer compacte woning bestaande uit twee bovengrondse bouwlagen en een beperkte zolderverdieping (met eventueel mezzanines ter plaatse van de kinderslaapkamers) De woning is naar de tuinzijde volledig open gewerkt met ramen van vloer tot plafond, zowel op het gelijkvloers als op de eerste verdieping, dit voor een maximaal contact met de achterliggende tuin, en om de ruimtes zeer open en ruim (licht) te maken. De achtergevel is wel voorzien van een luifel die het volume compleet maakt en, door de tussenverdeling op de eerste verdieping, zorgt voor de nodige zonnewering op beide niveaus van de woning. Aan de rechterzijgevel van de woning is één raam voorzien dat doorloopt tot aan de dakrand. De inkijk bij de buren blijft zo beperkt, maar er komt toch aangenaam zuidwestenlicht binnen in de bureauruimte en op de kinderslaapkamer. Aan de linkerzijgevel is een gelijkaardige vormgeving gebruikt. Het hoge raam aan die zijde geeft licht aan de badkamer en op de zolderverdieping. Door het raam van de badkamer op de zijgevel te plaatsen blijft de inkijk vanop het staat daarbij beperkt. Onderaan het raamgeheel is een opake buitendeur naar de keukenberging voorzien. De voorgevel heeft een insprong naar de voordeur toe. Dit breekt enerzijds de hogere voorgevel, leidt de bezoekers naar de ingang van de woning en geeft de bezoekers een regenvrije wachtzone aan de voordeur. Verder is er een groot raam op de eerste verdieping voorzien dewelke uitgeeft op de kinderkamers (niveau +01 en het niveau van de eventuele mezzanines). Dit laatste raam geeft het hogere gevelvlak opnieuw de juiste proporties en beperkt de inkijk vanop straat.